LA MARCA AMARILLA

La Marca Amarilla, guió i dibuix de E. P. Jacobs (Norma Editorial)


El secreto del Espadón, la primera aventura del capità del MI-5 britànic Francis Blake i el seu amic, el professor de física nuclear Philip Mortimer, va ser publicada en 1946, dins del primer nombre de la revista Tintín. Haurien de passar set anys abans que el seu autor concebera La marca amarilla, primer àlbum de la parella publicat a Espanya al començament dels 80. A més d’una de les millors entregues de la sèrie és, indiscutiblement, una de les obres mestres de l’anomenat Nové Art. En les seues pàgines, una vegada més, els nostres herois hauran d’enfrontar-se al malvat coronel Olrik, qui en esta ocasió comptarà amb l’ajuda d’un científic boig: el professor Septimus. Tot això amb el vell Londres de les boires com a teló de fons.

La marca amarilla seguix el mateix esquema narratiu de tema policíac en què s’inclouen elements de tecnologia avançada i d’alguns efectes paranormals grats a l’autor. Un científic escriptor, que havia sigut objecte de burla per les seues avançades i atrevides teories, utilitza la seua ciència per a venjar-se. I com a mà d’obra aprofita un pertorbat subjecte trobat rondant i perdut sense raó per un desert africà. Endevine el lector de qui es tracta. Obviant el domini del cervell per mitjà d’ones electromagnètiques el més nou és l’invent d’una espècie de pantalla invisible i transparent capaç de rebutjar els projectils. Com de costum apareixen en l’aventura una sèrie d’elements que pareixen pertànyer al regne de la fantasia o al de la ciència-ficció. Però l’autor té la idea de donar explicacions a tot el que utilitza i el resultat és el d’empobrir una trama que haguera guanyat enters si hi haguera inclinat decididament a favor de la imaginació. L’aventura acaba novament amb un Olrik que hi ha aconseguit alliberar-se i un curiós missatge, en boca de Blake, pontificant sobre l’objectiu de la ciència que és “el de treballar en l’avanç del progrés i no el de servir a la vanitat…”. I això ho diu un militar membre del servici secret britànic!.

La marca amarilla és un còmic de científics desequilibrats, és una aventura de busca d’uns poders mentals extraordinaris, i d’investigadors de pipa, gavardina i corretjam militar, que va escriure i va dibuixar Edgar P. Jacobs entre 1952 i 1953, l’època en què la reina Isabel II d’Anglaterra va pujar al tron amb la soltesa que altres es pugen a la parra, i també va ser, 1952, l’any en què el primer ministre anglés Churchill anunciava que el seu país ja estava en poder de la bomba atòmica, i els Estats Units feien esclatar en el Pacífic (i això que era pacífic) la primera bomba H, la bomba d’hidrogen. És a dir, corria el més fresquet de la guerra freda.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under COMIC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s