EL GARAJE HERMÉTICO

El garaje Hermético, guió i dibuix de Moebius (Norma Editorial)

El garaje hermético és la primera part de MAJOR FATAL , un profund còmic sobre la superació personal que sorgix de la improvisació absoluta del sempre original Moebius. Un dau, plans, una maqueta del ziguri, 52 cartes, 12 figures i uns jugadors que respecten la norma. Jerry Cornelius ha desaparegut en les pàgines de Metal Hurlant i cal trobar-li abans que el Major. Un joc de societat on cada jugador disposa d’un pla per a avançar en un laberint amb nivells interconnectats. Es prohibix interferir en el recorregut dels altres i serà exterminat si ho fa. Si el joc haguera de prolongar-se durant diversos anys, es permet buscar l’eixida…Jugues?

Entrar en les pàgines de El garaje hermético és ser arrossegats pel plaer de “el que succeïx”. En este còmic tot ocorre, sense lloc per als dubtes, encara quan no sapiem exactament què està ocorrent. Esta historieta creada per Moebius es va publicar per entregues en Metal Hurlant a finals dels sétanta.

En un principi tot és caos. Ignorem els propósits dels personatges. Però podem endevinar terribles implicacions en tots els successos que els emboliquen i en les seues mateixes paraules “-El que siga, abans que la venjança de Jerry Cornelius”. Ja a partir de la segona entrega (tinguem en compte que cada capítol era de tan sols dos o quatre pàgines) el dibuix ens comença a captivar per si mateix, l’embruixament gràfic de Moebius és això: gràfic, plàstic, una experiència. (no-resumible, no-mesurable com diu un dels blocs de “resum del que publica” sobre el mateix garatge). El dibuix ens conta el mundo-Moebius.

L’essencial no està en el sentit final de la història, sinó en com transcorre. No en l’argument general, sinó a disfrutar de les peripècies, no en la coherència sinó en la fragmentació, però, paradoxalment és a través d’eixe caos com trobem el sentit unificador, la coherència i la unitat essencial d’esta obra.

Com en tota filosofia verdadera, abandonant és com trobem, renunciant és com posseïm, vivint els simples fets quotidians és com trobem la transcendència, perquè TOT és UN, però només l’art pot revelar-ho amb irracional certesa.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under COMIC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s