EL ARTE DE VOLAR

El arte de volar, guió d’ Altarriba i dibuix de Kim (Edicions de Ponent)

El arte de volar, de Kim i Antonio Altarriba ha sigut distingit com el millor còmic publicat en 2009 en rebre el Premi Nacional de Còmic convocat pel Ministeri de Cultura. Un guardó que no sorprèn, en tant se suma a la llarga llista de reconeixement unànime que l’obra ha obtingut (Premi del Saló del Còmic de Barcelona, Premi Nacional de Còmic de Catalunya, Premi Cálamo, Premi de la Crítica…), però que segueix quedant-se curt per a avaluar la qualitat i importància que aquesta obra té (i tindrà) per al còmic espanyol.

Antonio Altarriba, teòric de la historieta i guionista vocacional en la insurgent historieta dels anys 80, trenca amb una còmoda trajectòria que el vinculava al relat eròtic elegant i sensual per a capbussar-se en un dolorós exercici d’introspecció personal. El seu pare es va suïcidar als 90 anys, es va llançar al buit des de l’habitació de la residència en un acte de rebel·lia final. Un tall de mànigues amb el món incomprensible per al seu fill, inexplicable, que a poc a poc es transformava en angoixa personal fins que va trobar unes notes, una espècie de diari personal, que mostrava una figura molt diferent a la qual ell va conèixer com a pare.
És difícil sostraure’s a la temptació de parlar d’una obra mestra. Són poques les trucades a realment merèixer aqueix títol, però si la profunditat, emotivitat, sinceritat i la capacitat de portar a la reflexió són la seua mesura, sens dubte, El arte de volar és una obra mestra.

SINOPSIS

El 4 de maig del 2001 el pare d’Antonio Altarriba es va suïcidar. D’eixa manera posava fi a una vida marcada pel fracàs i la frustració. Igual que molts altres home i dones del passat segle va intentar construir un món més just i la Història li va donar l’esquena, va voler volar amb les ales de la il·lusió i va acabar estavellant-se. De la seua mà recorrem les penúries de l’Espanya de principis de segle, la guerra civil, l’exili, els camps de concentració, la resistència contra els alemanys, el mercat negre, el desarrollisme, l’arribada de la democràcia… Amb este material Antonio Altarriba elabora un guió aborronador en què, com no podia ser d’una altra manera, es troba profundament implicat. Kim s’encarrega de posar-lo en imatges amb el millor dels seus estils. Junts construïxen una història vibrant en què patiments i atrocitats no impedixen que l’amor i l’humor ocupen un lloc important. Estem davant d’un gran fresc de la Història d’Espanya però també davant d’un despietat retrat de la cobdícia humana destinat a convertir-se en referència clau de la nostra historieta

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under COMIC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s