ARRUGAS

Arrugas, Paco Roca (Astiberri)

Hi ha historietes —cada vegada més, per sort— que es lligen/veuen com un documental, com qualsevol reportatge dels considerats seriosos, i no tant com una simple pirotècnia visual a major glòria de superherois i col·legials mànga. Arrugas, del valencià Paco Roca i editada per Astiberri, és una d’elles.

Que s’haja publicat abans a França (seleccionat entre els 20 millors àlbums de l’any) no estranya ja a ningú, vist el consum de còmics a un costat i a un altre dels Pirineus. Sí que sorprén, i molt, en canvi, la seua temàtica: Arrugas s’acosta a la malaltia d’Alzheimer i a la demència senil, cas gens usual, per no dir insòlit, en l’univers de la vinyeta.

“Vaig voler fer, en origen des de l’humor, un relat d’ancians que es rebel·len contra tot volent escapar de l’ancianitat. Però després d’estar dos mesos anant a residències vaig vore que era impossible posar-li molta ficció al tema”, revela Roca l’origen del seu treball. En ell ha emprat un any, entre visites a centres de la tercera edat, arreplega de testimonis de persones majors conegudes i labors de documentació.

Arrugas és, bàsicament, la història d’Emilio, executiu bancari jubilat a qui la seua família interna en una residència després de patir un nou colp de desmemòria. Allí entra en contacte amb altres persones amb el seu mateix trastorn,  com ara Ernesto, amb qui se les enginya per evitar ser confinat a la planta d’impedits i evadir-se d’una rutina morosa i programada al minut (horari de menjar, migdiada, gimnàstica, medicaments…).

En resum, un llibre imprescindible per a qualsevol amant del còmic i dels personatges intensos i reals, una lectura de luxe per a qualsevol a qui li omplin les històries que sacsegen les entranyes i el cor.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under COMIC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s